22.10.2015

Bezikowe ciasteczka

Coś dla amatorów na prawdę mocnej słodyczy! :-)

Często zostają mi białka po zrobieniu budyniu dla dzieci (przepis na domowy budyń znajdziecie tutaj: Najprostszy budyń). Bezy albo ciasteczka bezikowe są zatem dobrym pomysłem na wykorzystanie takich białek.


SKŁADNIKI:
- 2 białka
- szklanka cukru pudru

Białka ubijam z cukrem na szklistą, błyszczącą masę. Ubijam dosyć długo, przez ok. 10-15 minut. Wykładam łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 90'C (termoobieg). Gaszę piekarnik i studzę ciasteczka przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Słodziutkie bezikowe ciasteczka gotowe! SMACZNEGO! :-)



6 komentarzy:

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!