9.09.2015

Gruszka miłosna z czerwoną papryką

Uważana za afrodyzjak, uprawiana już w V w p.n.e. O czym mowa? ;-)
Zawsze myślałam, że jest mdła w smaku, że nic ciekawego nie można z niej przyrządzić. Jakże się myliłam! Oberżyna, bo ona jest tutaj głównym składnikiem, pięknie komponuje się z papryką i czosnkiem, ale o tym już poniżej ;-)


SKŁADNIKI:
- oberżyna (inaczej bakłażan lub też gruszka miłosna ;-) )
- 4 szt. czerwonej papryki
- 4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- sok z limonki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- oregano
- bazylia

Oberżynę cieniutko obieram, kroję na cieńkie plastry, smażę na patelni z obydwu stron do momentu, aż się ładnie zarumieni. Solę i odkładam na talerz.
Paprykę wkładam do piekarnika rozgrzanego do ok. 200'C na ok. 20 - 30 min. Wyciągam, daję do miski, przykrywam. Po kilku minutach wyjmuję i ściągam z niej skórkę- schodzi idealnie. Jak papryka zrobi się nawet czarna w piekarniku, to nic nie szkodzi - znaczy to, że skórka pięknie odejdzie. Kroję paprykę na dowolne kawałki, czosnek drobniutko siekam.
Przygotowuję zalewę- do oliwy dodaję ocet balsamiczny, sok z limonki, posypuję solą, bazylią, oregano i łyżeczką cukru.
Na plaster bakłażana kładę paprykę, posypuję czosnkiem, polewam zalewą. Zwijam, tworząc roladkę, zczepiam wykałaczką. Robię tak z pozostałymi składnikami, układam na talerzu i jeszcze raz polewam wszystko zalewą.
SMACZNEGO! 
PS. Przepis bierze udział w akcji Warzywa psiankowate, trwającej właśnie u Mopsa.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bakłażana. Zapraszam do dodania przepisu do akcji Warzywa psiankowate 2015, dziś już ostatni dzień.

    OdpowiedzUsuń

Zapraszam serdecznie do polubienia fanpage https://www.facebook.com/WielopokoleniowoTrzy/
oraz do obserwacji na Instagramie (https://www.instagram.com/wielopokoleniowo/)!